Ιουλίου 01, 2009

Πώς να Γνωρίζετε εάν ένας Επαγγελματίας Υγείας ΔΕΝ είναι Υποστηρικτικός στο Θηλασμό

(Ενημερωτικό Δελτίο του Dr. Jack Newman)

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας λένε ότι είναι υποστηρικτικοί στο θηλασμό. Αλλά πολλοί είναι υποστηρικτικοί μόνο όταν ο θηλασμός πηγαίνει καλά, και μερικοί, ακόμη ούτε και τότε. Καθώς ο θηλασμός, ή οτιδήποτε στη ζωή της καινούριας μητέρας δεν είναι τέλειο, πάρα πολλοί συμβουλεύουν τον απογαλακτισμό ή τη χρήση συμπληρώματος. Τα ακόλουθα είναι μια λίστα από ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να κρίνετε εάν ο επαγγελματίας υγείας είναι υποστηρικτικός στο θηλασμό, τουλάχιστον τόσο υποστηρικτικός ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, να κάνει προσπάθειες ώστε να σας βοηθήσει να συνεχίσετε το θηλασμό.

Πώς να Γνωρίζετε εάν ένας Επαγγελματίας Υγείας ΔΕΝ είναι Υποστηρικτικός στο Θηλασμό

1. Σας δίνει δείγματα εξανθρωποποιημένου γάλακτος ή έντυπο υλικό από εταιρίες εξανθρωποποιημένου γάλακτος όταν είστε έγκυος, ή αφού γεννήσετε το μωρό σας.

Αυτά τα δείγματα και το έντυπο υλικό είναι κίνητρα να χρησιμοποιήσετε το προϊόν, και η διανομή τους ονομάζεται μάρκετινγκ. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιο συγκεκριμένο εξανθρωποποιημένο γάλα είναι καλύτερο ή χειρότερο από οποιοδήποτε άλλο για το φυσιολογικό μωρό. Το έντυπο υλικό ή οι βιντεοκασέτες που συνοδεύουν τα δείγματα είναι μέσα μιας έξυπνης ή και όχι και τόσο έξυπνης υποτίμησης του θηλασμού και εξύψωσης του εξανθρωποποιημένου γάλακτος. Αν δεν το πιστεύετε αυτό, αναρωτηθείτε γιατί οι εταιρίες εξανθρωποποιημένου γάλακτος χρησιμοποιούν ανελέητες τακτικές ώστε να σιγουρευτούν ότι ο γιατρός σας ή το νοσοκομείο σας δίνει το δικό τους έντυπο υλικό και δείγματα και όχι άλλων εταιριών; Δεν θα πρέπει επίσης ν’ αναρωτηθείτε γιατί ο επαγγελματίας υγείας δεν κάνει μάρκετινγκ υπέρ του θηλασμού;

2. Σας λέει ότι ο θηλασμός και το τάισμα με μπιμπερό είναι ουσιαστικά το ιδιο.Τα περισσότερα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό μεγαλώνουν υγιή και ασφαλή καιμπορεί να μην μεγαλώνουν υγιή και ασφαλή όλα τα θηλάζοντα μωρά.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο θηλασμός και το τάισμα με το μπιμπερό είναι ουσιαστικά το ίδιο. Το βρεφικό εξανθρωποποιημένο γάλα είναι μια αδρή προσέγγιση από ότι γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια για το μητρικό γάλα το οποίο είναι με τη σειρά του μια αδρή προσέγγιση από κάτι που απλώς αρχίζουμε να έχουμε μια αμυδρή νύξη και συνεχώς μας εκπλήσσει. Οι διαφορές έχουν σημαντικές συνέπειες στην υγεία. Συγκεκριμένα στοιχεία στο μητρικό γάλα δεν υπάρχουν στο τεχνητό βρεφικό (εξανθρωποποιημένο) γάλα ακόμη κι αν είμαστε ενήμεροι για τη σημασία τους για το μωρό εδώ και αρκετά χρόνια – για παράδειγμα, τα αντισώματα και τα κύτταρα για την προστασία του μωρού ενάντια στις λοιμώξεις και οι μακριές αλυσίδες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για την ιδανική ανάπτυξη της όρασης και του εγκεφάλου του μωρού. Και ο θηλασμός δεν είναι το ίδιο με τάισμα με το μπουκάλι, είναι μια ολόκληρη διαφορετική σχέση. Αν δεν μπορέσατε να θηλάσετε, αυτό είναι κρίμα (αν και τις περισσότερες φορές τα προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί), αλλά το να υπαινίσσεστε ότι ο θηλασμός είναι άνευ σημασίας είναι χειραγώγηση και ξεκάθαρα λάθος. Ένα μωρό δεν χρειάζεται να θηλάσει για να μεγαλώσει ευτυχισμένο, υγιές και ασφαλές αλλά αυτό είναι ένα πλεονέκτημα.

3. Σας λέει ότι το τάδε εξανθρωποποιημένο γάλα είναι το καλύτερο.

Αυτό συνήθως σημαίνει ότι ακούει πολύ έναν συγκεκριμένο αντιπρόσωπο εξανθρωποποιημένου γάλακτος. Μπορεί να σημαίνει ότι τα δικά του παιδιά ανέχτηκαν αυτό το συγκεκριμένο εξανθρωποποιημένο γάλα καλύτερα από άλλα εξανθρωποποιημένα γάλατα. Σημαίνει ότι έχει αβάσιμες προκαταλήψεις.

4. Σας λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να θηλάσετε το μωρό αμέσως μετά τη γέννα από τη στιγμή που είστε (θα είστε) κουρασμένη και το μωρό συνήθως δεν ενδιαφέρεται έτσι κι αλλιώς.

Δεν είναι απαραίτητο αλλά είναι πολύ επιβοηθητικό. Τα μωρά μπορούν να θηλάσουν καθώς η μητέρα τους είναι ξαπλωμένη ή κοιμάται, αν και οι περισσότερες μητέρες δεν θέλουν να κοιμηθούν σε μια στιγμή σαν κι αυτή. Τα μωρά δεν δείχνουν πάντα ενδιαφέρον στο να θηλάσουν αμέσως, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να εμποδιστούν από το να έχουν την ευκαιρία. Πολλά μωρά θηλάζουν μέσα σε μία ή δύο ώρες μετά τον τοκετό, και αυτή είναι η στιγμή που είναι πιο κατάλληλη για μια καλή αρχή, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό αν αποχωριστούν από τις μητέρες τους. Αν έχετε την εντύπωση ότι το ζύγισμα του μωρού, οι σταγόνες στα μάτια και η χορήγηση βιταμίνης Κ έχουν προτεραιότητα έναντι της εγκαθίδρυσης του θηλασμού, θα πρέπει να αναρωτηθείτε για την δέσμευση κάποιου στο θηλασμό.

5. Σας λέει ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η σύγχυση θηλών και πρέπει να αρχίσετε να δίνετε μπιμπερό νωρίς στο μωρό ώστε να σιγουρευτείτε ότι το μωρό δέχεται τη θηλή του μπιμπερό.

Γιατί χρειάζεται να ξεκινήσετε νωρίς να δίνετε μπιμπερό εφόσον δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η σύγχυση θηλών; Το να διαπληκτίζεστε σχετικά με το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη της σύγχυσης θηλών βάζει «την άμαξα πριν το άλογο». Είναι η τεχνητή θηλή, την οποία κανένα θηλαστικό πριν το άνθρωπο δεν χρησιμοποίησε, και ακόμη κι ο άνθρωπος, όχι ευρέως πριν το τέλος του 19ου αιώνα, που πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι αβλαβής. Αλλά η τεχνητή θηλή δεν έχει αποδειχθεί αβλαβής για το θηλασμό. Ο επαγγελματίας υγείας που αξιώνει ότι η τεχνητή θηλή είναι αβλαβής βλέπει τον κόσμο λες και η διατροφή με μπιμπερό, κι όχι ο θηλασμός, ήταν η φυσική και φυσιολογική μέθοδος για τη βρεφική διατροφή. Με την ευκαιρία, επειδή δεν έχουν πρόβλημα με το θηλασμό όλα, ή και τα περισσότερα, τα παιδιά, δεν βγαίνει το συμπέρασμα ότι η πρώιμη χρήση αυτών των αντικειμένων δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποια μωρά. Συνήθως πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων, ένας από τους οποίους μπορεί να είναι η χρήση μιας τεχνητής θηλής, που καταλήγει σε πρόβλημα.

6. Σας λέει ότι πρέπει να σταματήσετε το θηλασμό επειδή είστε άρρωστη ή είναι άρρωστο το μωρό σας ή επειδή θα πάρετε φάρμακα ή επειδή θα κάνετε ένα ιατρικό τεστ.

Υπάρχουν περιστασιακές, σπάνιες περιπτώσεις όπου ο θηλασμός δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά συχνά οι επαγγελματίες υγείας απλώς υποθέτουν ότι η μητέρα δεν μπορεί να συνεχίσει και συχνά κάνουν λάθος. Ο επαγγελματίας υγείας που είναι υποστηρικτικός στο θηλασμό θα κάνει προσπάθειες ώστε να βρει πώς θα αποφύγει τη διακοπή του θηλασμού (οι πληροφορίες των λευκών σελίδων της γαλάζιας Επιτομής των Φαρμακευτικών Σκευασμάτων δεν είναι μια καλή πηγή αναφοράς. Κάθε φάρμακο αντενδείκνυται σύμφωνα με το ίδιο καθώς οι αρμακοβιομηχανίες ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευθύνη τους παρά για τα συμφέροντα των μητέρων και των μωρών). Όταν μια μητέρα πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή, ο επαγγελματίας υγείας θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αγωγή που δεν απαιτεί να σταματήσει η μητέρα το θηλασμό. (Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα φάρμακα απαιτούν να σταματήσει η μητέρα το θηλασμό). Είναι εξαιρετικά σπάνιο, να υπάρχει μόνο ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν η πρώτη επιλογή του επαγγελματία υγείας είναι ένα φάρμακο που απαιτεί το σταμάτημα του θηλασμού, έχετε το δικαίωμα να θεωρήσετε ότι δεν έχει πραγματικά σκεφτεί τη σπουδαιότητα του θηλασμού.

7. Εκπλήσσεται όταν μαθαίνει ότι το 6 μηνών μωρό σας ακόμη θηλάζει.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι τα μωρά πρέπει να συνεχίζουν με τεχνητό βρεφικό γάλα τουλάχιστον για 9 μήνες ή και ακόμη και για 12 μήνες, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να πιστεύουν ότι το μητρικό γάλα και ο θηλασμός είναι άχρηστα ή ακόμη και βλαβερά αν συνεχιστούν για περισσότερο από 6 μήνες. Γιατί είναι το υποκατάστατο καλύτερο από το πρωτότυπο; Δεν θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποια λογική υποδηλώνεται; Στον περισσότερο κόσμο, ο θηλασμός μέχρι την ηλικία των 2 ή 3 χρόνων είναι κοινός και φυσιολογικός.

8. Σας λέει ότι το μητρικό γάλα δεν έχει αξία αν το μωρό είναι 6 μηνών ή μεγαλύτερο.

Ακόμη κι αν ήταν αλήθεια, υπάρχει ακόμη αξία στο θηλασμό. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Το μητρικό γάλα είναι ακόμη γάλα, με λιπαρά, πρωτεΐνες, θερμίδες, βιταμίνες και τα υπόλοιπα, και τα αντισώματα και τα άλλα στοιχεία που προστατεύουν το μωρό από τις λοιμώξεις είναι ακόμη εκεί, μερικά σε μεγαλύτερες ποσότητες από τότε που το μωρό ήταν μικρότερο.

9. Σας λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπετε στο μωρό να αποκοιμιέται στο στήθος.

Γιατί όχι; Είναι εντάξει το να μπορεί ένα μωρό να αποκοιμηθεί και χωρίς να θηλάζει, αλλά ένα από τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι ότι έχετε έναν πρακτικό τρόπο να βάζετε το κουρασμένο σας μωρό να κοιμηθεί. Οι μητέρες σ? όλο τον κόσμο από την αρχή του καιρού των θηλαστικών το κάνουν αυτό. Μια από τις μεγαλύτερες χαρές του να είσαι γονιός είναι να έχεις ένα παιδί που έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά σου, να νιώθεις τη ζεστασιά που έχει καθώς το σκεπάζει ο ύπνος. Είναι μια από τις χαρές του θηλασμού, και για τη μητέρα και πιθανώς το ίδιο και για το μωρό, όταν το μωρό αποκοιμιέται στο στήθος.

10. Σας λέει ότι δεν πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο να θηλάσετε το άρρωστο παιδί σας γιατί είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε στο σπίτι.

Είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε, και το νοσοκομείο που είναι υποστηρικτικό στο θηλασμό θα το κανονίσει έτσι ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε καθώς μένετε στο νοσοκομείο να θηλάσετε το μωρό. Τα άρρωστα μωρά δεν χρειάζονται το θηλασμό λιγότερο από ένα υγιές μωρό, τον χρειάζονται περισσότερο.

11. Δεν προσπαθεί να σας βοηθήσει αν αντιμετωπίσετε προβλήματα με το θηλασμό.

Τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να λυθούν και τις περισσότερες φορές η απάντηση στα προβλήματα θηλασμού δεν είναι το να δοθεί εξανθρωποποιημένο γάλα. Δυστυχώς, πολλοί επαγγελματίες υγείας, ειδικά οι γιατροί, και ακόμη περισσότερο οι παιδίατροι, δεν γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν. Όμως υπάρχει βοήθεια εκεί έξω. Επιμένετε ώστε να τη βρείτε. «Δεν χρειάζεται να θηλάσετε για να είστε καλή μητέρα», είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν είναι απάντηση στα προβλήματα θηλασμού.

Το πρωτότυπο άρθρο του Dr. Jack Newman με τίτλο “How to Know a Health Professional is not Supportive of Breastfeeding”
Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση του ενημερωτικού δελτίου “Handout #18. How to Know a Health Professional is not Supportive of Breastfeeding” του Jack Newman, MD, FRCPC. Ο ίδιος σε κάθε ένα από τα ενημερωτικά του δελτία δίνει την άδεια για την αντιγραφή και τη διανομή των πληροφοριών που παρέχει χωρίς περαιτέρω άδεια. Η μετάφραση του ενημερωτικού δελτίου που περιλαμβάνεται στο άρθρο έχει γίνει από την Πέγκυ Πηλίτση.

Jack Newman – Βιογραφικό
Ο Jack Newman αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Τορόντο σαν παιδίατρος το 1970. Ξεκίνησε την πρώτη κλινική θηλασμού στον Καναδά το 1984 στο Νοσοκομείο Παίδων του Τορόντο. Ήταν σύμβουλος της UNICEF σχετικά με το ξεκίνημα του Φιλικού στα Βρέφη Νοσοκομείου (Baby Friendly Hospital) στην Αφρική και σε αρκετά ιατρικά περιοδικά. Ο Δρ. Νιούμαν έχει εργαστεί σαν γιατρός στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία και στη Νότια Αφρική.

(πηγή:Ονειρα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, οσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο!!! :) :)